На главную Павлоградские православные храмы Павлоградские будни English Интернет ТВ



Храм Похвалы Пресвятой Богородицы в г. Павлоград (р-н ПЗТО). Днепропетровская епархия Украинской Православной Церкви Московского Патриархата
Богослужение: пятница с 15:00, суббота и воскресенье с 7:00. Таинство крещения совершается в субботу с 10:00 и воскресенье с 10:30.

Сегодня:

 

 
 

 

 

Березень 2008

ВЕЛИКОПІСНЕ ПОСЛАННЯ

БЛАЖЕННІШОГО ВОЛОДИМИРА,

МИТРОПОЛИТА КИЇВСЬКОГО І ВСІЄЇ УКРАЇНИ,

ПРЕДСТОЯТЕЛЯ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ

АРХІПАСТИРЯМ, ПАСТИРЯМ, ЧЕРНЕЦТВУ

І ВСІМ ВІРНИМ ЧАДАМ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ

Возсия весна постная, цвет покаяния,

очистим убо себе, братие, от всякия

скверны, Светодавцу поюще рцем:

слава Тебе, едине Человеколюбче.

(Піснеспів Тріоді Пісної)

Божою милістю ми знову вступаємо в період Великого посту - час особливо сприятливий для спасіння душі.

За багато сотень років у Святій Церкві сформулювався певний ритм духовного життя, утворюваний чергуванням пам'ятних дат, святкових подій і постів. Цей ритм знайшов відображення в церковних уставах і канонах, що охороняють Церкву від згубного впливу цього світу, такого мінливого і нестійкого. Завдяки церковним традиціям, які є втіленням внутрішнього життя Церкви як Боголюдського організму, кожний віруючий має змогу для гармонійного духовного зростання, має змогу черпати духовні сили для боротьби з пристрастями, для досконалості в добрі. Долучаючись церковного життя, нестійке людське єство поступово відновлює зруйновану гріхом ієрархію розуму, волі й почуттів. Людина знову набуває цілістності свого буття. І запорукою такого духовного зцілення є піст - піст як заповідь Божа і водночас Його дар; піст як закон духовної досконалості, випробуваний подвижниками благочестя; піст як духовна потреба кожної людини вирватися з плину мирської суєти і пристати до тихої гавані Миру Христового.

Посту потребують як ті, хто досяг духовної досконалості, так і ті, хто лише на шляху до неї. Постували древні пророки і праведники, постував Сам Господь наш Ісус Христос, перебувала в пості Пресвята Богородиця, постували апостоли, святі мужі й жони, постував і постує увесь християнський народ, за покликанням своїм уже святий, але поки, у своєму нинішньому стані, він ще веде у собі боротьбу проти "світоправителів темряви віку цього, проти піднебесних духів злоби" (Єф. 6:12). Цей же рід, як свідчить про це Христос, перемагається постом і молитвою (Мк. 9:29).

Значення посту, його мета і завдання визначаються покликом самого життя християнина, що полягає в перемозі над злом і долученні Божественного життя. В цьому сенсі слова апостола Петра точно характеризують умови і процес духовного зростання християнина: "Усе, що потрібне для життя та побожности, подала нам Його Божа сила пізнанням Того, Хто покликав нас славою та чеснотою. Через них даровані нам цінні та великі обітниці, щоб ними ви стали учасниками Божої Істоти, утікаючи від пожадливого світового тління. Тому докладіть до цього всю пильність, і покажіть у вашій вірі чесноту, а в чесноті пізнання, а в пізнанні стримання, а в стриманні терпеливість, а в терпеливості благочестя, а в благочесті братерство, а в братерстві любов" (2 Пет. 1:3-7).

Отже, піст є плодом нашої віри, але він не самоціль, а благодатний засіб для вдосконалення в чеснотах, втіленням яких є любов.

Піст - це ліки для душі. І як ліки далеко не завжди бувають солодкими, і вживання їх вимагає від нас терпіння й дотримання певних правил, що інколи не згідні з нашими бажаннями, так само й піст потребує певного примусу. Буває, що наші почуття й воля, розслаблені гріхом, не хочуть підкорятися необхідності постування. Проте просвятлений світлом Христовим розум не дає нам спокою, допоки ми не змиримося з цією необхідністю, не підкоримося їй, не зробимо її складовою нашого життя. "Примушуй себе на всяку добру справу", - говорить святий праведний Іван Кронштадський, оскільки, за словами Христа Спасителя, "Царство Небесне здобувається силою, і ті, хто вживає зусилля, хапають його" (Мф. 11:12).

Великий піст готує нас до найвизначнішої події - зустрічі світлого Воскресіння христового. Наскільки ми потрудимося на шляху до свята, настільки просвітимося його світом; зазанаємо скорботи й удостоїмося радості. Як жодний інший період церковного року, період Великого посту вимагає від нас напруження духовних сил, ревності у справі спасіння, тверезості розуму й стримання почуттів. У Великому пості, з'єднуючись і не вступаючи у супереч, переплітаються між собою переживання духовної печалі й радості. Ця печаль, уболівання через свої гріхи, не вводити нас у смуток, а радість, пов'язяна з духовним очищенням і надією на милосердя Боже, не повинна робити нас недбалими. Дотримуючись церковного уставу щодо постування, ми повинні прямувати царським шляхом, розуміючи, що не всі однаково можуть виконувати ці правила, кожний у міру свого духовного зростання. Тоді ми уникнемо підступних нападів гордощів та марнославства. Щоб не потрапити в тенета сваволі, важливо звертатися за порадою до священників, своїх духовних наставників. Кожному з нас є над чим попрацювати в ці богоспасенні дні святої Чотиродесятниці. Хай не минуть вони для нас марно, хай принесуть гідні плоди покаяння і добрих справ.

"Постящиеся братие телесне, постимся и духовне, - закликає нас Свята Церква словами богослужбових співів до духовного подвигу, - разрешим всякий союз неправды... дадим алчущим хлеб, и нищия безкровныя введем в домы: да приимем от Христа Бога велию милость".

Звертаючись до всієї Повноти Українською Православної Церкви в дні Великого посту, посилаю всім її чадам своє первосвятительске благословення. нехай наш Пастиреначальник Христос утвердить пастирів у старанній і доброчесній турботі про паству, в якій "Пильнуйте себе та всієї отари, в якій Святий Дух вас поставив єпископами, щоб пасти Церкву Божу, яку власною кров'ю набув Він" (Діян. 20:28). Пастві бажаю духовних сил: "Духа не вгашайте! Стережіться лихого в усякому вигляді! А Сам Бог миру нехай освятить вас цілком досконало, а непорушений дух ваш, і душа, і тіло нехай непорочно збережені будуть на прихід Господа нашого Ісуса Христа!" (1 Фес. 5:19, 22, 23).

Возлюблені у Христі браття архипастирі, чесні отці, боголюбне чернецтво, дорогі брати і сестри! Бажаю вам, щоб ці дні Великої Чотиридесятниці змінили й духовно відновили наше життя, сповнили його непохитністю віри, красою добрих справ, радістю перемоги над гріхом, а також світлом лбові до Бога і ближнього. Нехай наше життя стане кращоюпроповіддю про Христа Розіп'ятого і Воскреслого, про перемогу світла над темрявою.

Благодать Господа нашого Ісуса Христа нехай буде з усіма Вами!

+ Володимир,

Митрополит Київський і всієї України, предстоятель Української Православної Церкви.

Великий піст

2008 рік

м. Київ

Причал.Христианское творчество.Православие,религия,культура,литератураБлаговестъ. Православные медиа-ресурсы.
Hosted by uCoz